Haast elke professionele website wordt onderhouden aan de hand van een CMS, dat staat voor Content Management Systeem. Voor aanpassingen en updates kan de verantwoordelijke medewerker inloggen aan de back-end om zonder technische kennis de teksten en afbeeldingen te wijzigen.

Er zijn echter enorm veel CMS systemen beschikbaar, zowel gratis als betaald. Daarnaast is het ook nog zo dat dit niet per sé iets zegt over de kwaliteit van het systeem. Meestal hebben gratis systemen het voordeel dat er enorm veel plug-ins voor zijn ontwikkeld en dat er veel openbare kennis beschikbaar is over het gebruik van het systeem.

WordPress

Onebite Internet maakt hoofdzakelijk gebruik van WordPress, dat momenteel één van de meest gebruikte CMS-systemen is. De keuze voor een bepaald systeem is niet altijd eenvoudig. Ieder systeem kent zijn voor- en nadelen en is soms zelfs niet eens begonnen als een systeem om de content van een hele website te beheren. Dit geldt ook voor WordPress dat eigenlijk is ontwikkeld om blogs te schrijven en te publiceren.

Soms zijn ingrijpende aanpassingen vereist om ervoor te zorgen dat de back-end volledig op maat wordt opgeleverd.

De afkomst van WordPress als systeem voor blogs komt echter nog duidelijk naar voren door de manier waarop het is opgebouwd. Mede daarom vereist dat soms ingrijpende aanpassingen om ervoor te zorgen dat de back-end volledig op maat wordt opgeleverd om de content van de desbetreffende site zo gericht mogelijk aanpasbaar te maken. Inmiddels heeft het systeem zich ontwikkeld tot een volwaardig CMS waarmee het zelfs mogelijk is om multisites op te zetten.

Mogelijkheden: multisite

Een mooi voorbeeld van een multisite is de eigen website van Onebite. Onebite.nl en Onebite.be worden vanuit dezelfde WordPress installatie onderhouden. Bij een multisite zijn alle onderdelen in elke pagina aan te passen naar de eisen van het design en de wensen van de klant. De WordPress omgeving van een multisite is niet wezenlijk anders dan van een normale website waarvan de back-end op maat is ingericht.

Veiligheid

Naast gebruiksgemak spelen de veiligheid en vindbaarheid van een website sterk mee. Zaken die ook voor een belangrijk deel via het CMS, vaak middels een plug-in of door optimaal gebruik te maken van de SEO opties van het systeem zelf, geregeld kunnen worden. CMS systemen zijn namelijk een geliefd doelwit voor aanvallen. Veel overheidswebsites in binnen- en buitenland maken bijvoorbeeld gebruik van Drupal. Een beroemd voorbeeld hiervan is de site van de Amerikaanse overheid. Daarnaast zijn er partijen die liever met een specifieke programmeertaal in de weer gaan. Het relatief populaire Django wordt bijvoorbeeld gebouwd met Python.

Bij het gericht implementeren van een website met een CMS op maat zijn dus vele aspecten waar rekening mee gehouden moet worden. Het is dus belangrijk de ervaring en aanwezige kennis op het gebied van webdevelopment, het CMS in kwestie en andere aspecten zoals SEO te peilen. Optimalisatie van een CMS en website begint immers aan de start en niet pas tegen het einde.

Meer Webdevelopment.

Wat je nog niet wist over social media

28 feb

onebite

Online Marketing

Social media speelt een steeds grotere rol in het dagelijkse leven van zowel individuele personen evenals grote en kleine bedrijven. Hoewel social media nog relatief... Lees meer