In het vorige blogbericht van Laura kreeg je een snelle basis van SEO. Om je kennis van het web nog wat te verbreden doen we er nog een lesje webdevelopment bovenop. In deze les leer ik je de basistermen van webdevelopment.

Als programmeur houd ik er niet van om om dingen heen te draaien dus ik duik gelijk in de terminologie. Een moderne website is op te splitsen in drie delen:

  • De front-end
  • Het CMS
  • De code

We beginnen met de makkelijkste term. De front-end van je website is een technische benaming voor de uiteindelijke website zelf. Dit is wat jouw bezoekers te zien krijgen wanneer ze jouw URL intypen of via Google door jouw SEO op de website komen. In het Nederlands heet dit de voorkant.

Het CMS

CMS is een afkorting voor Content Management System, ook wel de back-end of de achterkant genaamd. Vanuit het CMS kan de beheerder van de website teksten, berichten en overige media aanpassen. Een CMS kan door webdevelopers zelf helemaal gemaakt worden of er kan een bestaand CMS gebruikt worden. Een aantal goede voorbeelden van bestaande CMS’en zijn WordPress, Joomla, Typo3 en Magento. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de tientallen systemen die verkrijgbaar zijn.

Als programmeur houd ik er niet van om om dingen heen te draaien dus ik duik gelijk in de terminologie.

De code

De meeste tijd van een webdeveloper gaat ziten in het programmeren van een website. Een website kan meerdere programmeertalen bevatten, ik zal hier de talen behandelen die elke moderne website minimaal zou moeten bevatten.

HTML

HTML is de taal die gebruikt wordt om de structuur van een website op te zetten. Om het wat duidelijker te maken, kun je een website met enkel HTML vergelijken met een kleurplaat die niet is ingekleurd. Je kan in HTML alvast aangeven op welke plekken je elk onderdeel van de website wilt gaan plaatsen. Het bouwen van elke website vereist dus ook een gestructeerde HTML code.

PHP

PHP zorgt ervoor dat de website dynamisch wordt. Het creëert interactie tussen de website en de gebruiker. Hiermee zorg je er dus bijvoorbeeld voor dat een plaatje dat de website beheerder in de Back-end heeft ingesteld weer op de goede plek wordt weergegeven op de Front-end. Daarnaast biedt het een groot aantal mogelijkheden zoals het toevoegen van een contactformulier, reacties en nog vele andere opties.

CSS

CSS vervult de visuele aspecten van een website. Hiermee geven we alle teksten en media die we klaar hebben gezet met HTML en PHP de juiste opmaak. We gaan de kleurplaat die we met HTML hebben gecreëerd nu dus inkleuren. Om je een duidelijk voorbeeld hiervan te geven zie je hieronder de Homepagina van Onebite met en zonder CSS.

Conclusie

Nu je de belangrijkste basistermen van webdevelopment kent, ben je klaar om mee te praten over jouw website. Zit jij erover na te denken om jouw droomwebsite te laten bouwen, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen en jouw nieuwe kennis te delen.

Meer Webdevelopment.

Wat je nog niet wist over social media

28 feb

onebite

Online Marketing

Social media speelt een steeds grotere rol in het dagelijkse leven van zowel individuele personen evenals grote en kleine bedrijven. Hoewel social media nog relatief... Lees meer

Haast elke professionele website wordt onderhouden aan de hand van een CMS, dat staat voor Content Management Systeem. Voor aanpassingen en updates kan de verantwoordelijke... Lees meer